ЗА НАС

„Благичка – кухнята с кауза“ е мястото, което обединява в едно любовта към храната, вярата в младежите и стремежа към нулев отпадък. Ние от “Благичка“ вярваме в три неща. Първото е, че храненето е ритуал, който трябва да ни носи щастие и енергия, а не тежест и подут стомах. Второто е, че да даваме шанс на младите хора в неравностойно положение, е наша мисия. И третото, че да генерираме по-малко отпадъци по време на производство е нашият израз на отговорност към средата, в която живеем.

Всички в кухнята на Благичка споделят силна страст към готвенето, започнала да се развива още докато сме били малки в кухните на нашите баби. Да гледаме как месят тесто или как заливат торти с шоколадова глазура, как поръсват с ким соленките или как от натрошени бисквити и малко зелени стръкчета, набрани от градината, правят сладки ягоди, било любимото ни занимание.

 

Да готвим като баба е сбъдната мечта. Но в кухнята на Благичка мислим и за много други неща. Затлъстяването наред с повишаващия се процент на младежи в неравностойно положение, които не могат да намерят работа, е това, което искаме да променим.

 

За здравословно и балансирано хранене се пише и говори постоянно. Да се храним така не е трудно! Да бъдем в добра форма и най-важното да се чувстваме силни и жизнени, не означава да изключваме сладките неща и печивата. Нима не сме израснали всички с такива неща? Животът ни е резултат от всекидневните ни избори. С какво и как да се храним е избор, който правим всеки ден. И не е нужно да си купувате скъпи био продукти, за да мислите, че сте направили правилния избор. Нужно е да избирате информирано! Не е нужно да се отказвате от парче торта! Нужно е да знаете кога е правилно да го изядете и какви продукти са вложени в него.

 

Научихме много и сега това знание прилагаме в кухнята на „Благичка“. Искаме това знание да предадем и на всички около нас. Затова и с част от печалбата, която реализираме, организираме обучения за деца от домове и защитени жилища. В тези обучения развиваме уменията на младежите да готвят, да планират пазаруването за седмицата си, да избират качествена и достъпна храна и да се грижат за тялото и духа си чрез храната, която консумират.

 

Но най-голямата подкрепа, която оказваме на младежите в неравностойно положение е, че им даваме възможност да работят в нашата кухня и да развиват умения и трудови навици.  Затова и повечето хората, които работят в кухнята на Благичка, са такива.

А като израз на нашата загриженост към околната среда и света, в който всички живеем, е нашата амбиция и стремеж да бъдем заведение за хранене, забавление и учене с нулев отпадък. Амбициозна, но постижима, тази цел ни помага да бъдем по-добри и отговорни като бизнес и като хора.

„Благичка“ е кухня с мисия! Мисия за постигането на един по-здравословен и социално отговорен начин на живот!


Блажка Димитрова
сладкотворец

Блажка е създателят на Кухнята на Благичка. Готвенето за нея е ритуал, който носи щастие и вдъхновение за създаването на прекрасни моменти чрез храната.

Ивайло Трепетанов
продуктов мениджър

Иво е човекът, който стои зад успехите и идеите на Благичка. Любимото му занимание е да опитва всяко изделие, за да е сигурен във високото качество.

Моника Иванова
сладкотворец

Всеки един от нас е творец и пресъздава света по различен начин. Когато става въпрос за готвене, Мони претворява чувства и емоции в незабравимо изживяване.

Илияна Оташлийска
сладкотворец

Храната е нещо ценно за Или. Тя приготвя с усмивка и желание всичко, защото знае, че прави нещо добро и че прави хората щастливи с храната си.