ЗА НАС

„Благичка – ZERO WASTE“ е първият ресторант с нулев отпадък в България, който наема младежи в неравностойно положение. Това е мястото, което обединява в едно любовта към храната и приготвянето на качествени и вкусни неща и вярата, че младежите са най-важното богатство, което обществото ни има и трябва да инвестира в него. Ние от Благичка вярваме, че храненето е ритуал, който ни носи щастие енергия, че да даваме шанс на младите хора в неравностойно положение, е наша мисия и че всяко усилие да не изхвърляме отпадък дава своя резултат.

В ежедневната си работа следваме 5те принципа на философията НУЛЕВ ОТПАДЪК:

  1. REFUSE – Откажи нещата, от който нямаш нужда – Ние се отказваме от пластмасовите бутилки и сламки, казваме “не” и на всякакви опаковани в пластмаса храни.
  2. REDUCE – Намалявай потреблението на нещата, от който имаш нужда – В кухнята много обичаме една сметана, която е в тетрапак кутии, но започнахме рязко да намаляваме нейното потребление и да търсим по-добрата алтернатива.
  3. REUSE – Преизползвай нещата – Ние пазаруваме с наши платнени торби, използваме стъклени кутии и бутилки за млечните продукти, доставяме храната до нашите клиенти в кутии за многократна употреба. Много отпадъци превръщаме в нови неща.
  4. RECYCLE – Рециклирай всичко онова, което не си успял да откажеш, намалиш или преизползваш – Имаме рециклираща станция и ако се озовем с боклук, който се налага да изхвърлим, то задължително го събираме разделно и изпращаме за рециклиране.
  5. ROT – Компостирай – Ние сме първото заведение, което изхвърля всичкия си органичен отпадък в компостер, който отпадък скоро след това се превръща в пръст, с която наторяваме горичката около компостера.

Тези пет принципа ежедневно ни водят в работата ни.

Всички в кухнята на Благичка споделят и силна страст към готвенето, започнала да се развива още докато сме били малки в кухните на нашите баби. Да гледаме как месят тесто или как заливат торти с шоколадова глазура, как поръсват с ким соленките или как от натрошени бисквити и малко зелени стръкчета, набрани от градината, правят сладки ягоди, било любимото ни занимание.

Да готвим като баба е сбъдната мечта. Но в кухнята на Благичка мислим и за много други неща. Затлъстяването наред с повишаващия се процент на младежи в неравностойно положение, които не могат да намерят работа, е това, което искаме да променим.

За здравословно и балансирано хранене се пише и говори постоянно.

Да се храним така не е трудно! Да бъдем в добра форма и най-важното да се чувстваме силни и жизнени, не означава да изключваме сладките неща и печивата. Нима не сме израснали всички с такива неща? Животът ни е резултат от всекидневните ни избори. С какво и как да се храним е избор, който правим всеки ден. И не е нужно да си купувате скъпи био продукти, за да мислите, че сте направили правилния избор. Нужно е да избирате информирано! Не е нужно да се отказвате от парче торта! Нужно е да знаете кога е правилно да го изядете и какви продукти са вложени в него.

Научихме много и сега това знание прилагаме в първия ресторант с нулев отпадък „Благичка“.

Искаме това знание да предадем и на всички около нас. Затова и с част от печалбата, която реализираме, организираме обучения за деца от домове и защитени жилища. В тези обучения развиваме уменията на младежите да готвят, да планират пазаруването за седмицата си, да избират качествена и достъпна храна и да се грижат за тялото и духа си чрез храната, която консумират.

Но най-голямата подкрепа, която оказваме на младежите в неравностойно положение е, че им даваме възможност да работят в нашата кухня и да развиват умения и трудови навици. Затова и повечето хората, които работят в ресторант Благичка, са такива.

„Благичка“ – ZERO WASTE – Мисия за постигането на един по-здравословен и социално отговорен начин на живот!


Блажка Димитрова
сладкотворец

Блажка е създателят на Кухнята на Благичка. Готвенето за нея е ритуал, който носи щастие и вдъхновение за създаването на прекрасни моменти чрез храната.

Ивайло Трепетанов
продуктов мениджър

Иво е човекът, който стои зад успехите и идеите на Благичка. Любимото му занимание е да опитва всяко изделие, за да е сигурен във високото качество.

Моника Иванова
сладкотворец

Всеки един от нас е творец и пресъздава света по различен начин. Когато става въпрос за готвене, Мони претворява чувства и емоции в незабравимо изживяване.

Илияна Оташлийска
сладкотворец

Храната е нещо ценно за Или. Тя приготвя с усмивка и желание всичко, защото знае, че прави нещо добро и че прави хората щастливи с храната си.