ТЕПАВИЦА – ПРАНЕ С НУЛЕВ ОТПАДЪК

тепавица

Тази статия е започната на 30.04.2018 година. Преди почти две години! Не помня какво се е случило и защо не съм я дописала, но ето, че настоящата карантина ме връща към тези стари спомени.

Знам, че всичко написано тук идва, може би, в много неподходящ момент! Не можем да напускаме домовете си, какво да говорим за излизане от София или родния ви град, а тези тепавици, за които бързо ще ви разкажа все се намират я в някоя гора или село, което вероятно ще се окаже не много близо до четящия.

Но аз ще ви разкажа, защото знам, че това извънредно положение, ще мине, все някога ще мине и тогава пак ще трябва да си перем килимите и някое и друго родопско одеало.

Та, какво е тепавица?

Не е нещо сръбско, не е за ядене, не е и за пиене. За пране е, за zero waste пране. Истински кеф за такива като мен, дето все търсим най-чистия начин да правим всичко и да оставяме след себе си, ако може zero следа. Това е много, много стар обичай и е своеобразен прототип на съвременните перални машини. Най-простичко обяснено тепавицата е пране на буйно течаща бистра река. В място, приличащо на казан се събира водата, чиято скорост е толкова висока, че отмива мръсотията. Тук може да видите видео и да усетите силата на водата.

Използват се за изпиране на килими, одеяла, покривала и всякакви подобни текстилни неща.

Тепавиците се славят с това, че без никакви препарати, само със силата на водата, постигате не просто блестяща чистота и премахване на всички малки и незабележими прашинки, но и истинска мекота на текстила, преминал през нея.

 

тепавица

Изпраните одеяла се поставят на дървена скара, за да се отцедят, а след това се простират на простор, за да изсъхнат напълно. Едно пране може да отнеме между 30 минути до 1 час, зависи колко мръсен е текстилът, който перем.

След кратко проучване, ето и имената, с които може да наричате това съвместно изобретение на човека и приордата – тепавица, бара, валявица, батан, а в Пловдивско и дъжда. Тепавица на мен сякаш най ми допада. Звучи мощно!

тепавица

Тепавици в България може да откриете. Е, надали са толкова, колкото са били преди 20-30 години, но ги има!

Едни от активните тепавици в България, за които знам:

с. Железница, на 15 км. от София

с. Овчарци, Дупнишко – тази е от снимките.

София, ж.к. Левски Г, бл. 10 – в сърцето на града – открих я в интернет.

Ако и вие знаете за активни тепавици, моля споделете в коментар!

 

Блажка Димитрова

6 thoughts on “ТЕПАВИЦА – ПРАНЕ С НУЛЕВ ОТПАДЪК

 1. Искра says:

  Здравейте, знаете ли коя е най-близката работеща тепавица до гр. Русе? Онлайн информацията е оскъдна. Бих се радвала, ако знаете и ми кажете!

  • Блажка Димитрова says:

   Здравейте, Искра! Не знам, но започвам да разпитвам и се надявам съвсем скоро да ви дам инфо за това.

   • Искра says:

    Много благодаря за помощта! Ще следя за нова информация. Прекрасен ден Ви желая 🙂

 2. Мариела says:

  Здравей Блажка,
  Проверена ли е тепавицата в Левски Г?
  Гугъл дава снимки със строеж, никъде не се вижда подобно нещо.

  • Блажка Димитрова says:

   През последната година не съм проверявала дали работи, но тази в Левски Г не знам да е спирала работа някога. Има телефон за контакт в Интернет, може да се обадите и да проверите – 087 935 9411.

 3. Цанко says:

  Тепавица в Левски в няма има фирма която пере там килими но нищо общо с тепавицата.Има постоянно действаща тепавица на извора на река Златна Панега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *