БезПЧЕЛНА Вечеря

пчели

Вечеря ли бе да го опишеш…

Не отдавна беше Денят на Земята (22/04)!

Ден, в който много хора, организации, цели държави обявяват загрижеността си към природата, обявяват една или друга кампания, която ще спомогне за спасяването й. Изобщо Световният ден на Земята последните години е белязан с важни решения и предприети действия.

На 22 април 2018 година заедно със съмишленици основахме Сдружение „Нулев отпадък България“.

На същия ден през 2019 година започна работа кухнята към ресторант „Blagichka – zero waste“ – първият ресторант с нулев отпадък в България.

През 2020 година на този ден бяхме все още в шок от всичко случващо се с новия вирус. Като създател на Благичка в този ден, както и в предишните 30, се чудех какво да  започнем да готвим, че да спасим бизнеса и да не затворим окончателно, както много от колегите в бранша!

И както винаги заложихме на вкусната, качествена и разнообразна храна, която България ни дава. И успяхме да се справим. Справихме се отлично дори. Благодарение на уменията ни в кухнята и даровете на природата, до които имаме достъп.

 

22 Април 2021 година. Поканена съм на вечеря – „Безценната вечеря на Мастъркард“.

Ако не сте чували за „безценните вечери“ на Мастъркард, идете в google и търсете това:

–          Вечеря в Двореца;

–          Вечеря в Царските зали на Военна Академия;

–          Брънч в оригиналната влакова композиция на Цар Борис III

Тази вечеря беше повече от безценна! Освен, че с нея се постави началото на дългосрочната локална инициатива „Green Team/Зелена мрежа“, в която Mastercard ще ангажира банки, финтех иноватори, неправителствени и образователни организации в мрежа от каузи за опазване на природното богатство, за мен беше като поредно отрезвяващо събитие, засягащо тема, за която не съм говорила през годините, но многократно съм чела хипотези какво би било, ако…

НЯМА ПЧЕЛИ!

Какво ще имаме на трапезите си, ако пчелите изчезнат – катастрофа, към която много усилено вървим последните десетилетия и едно бъдещето, каквото не бива да допускаме да имаме за децата ни.

Как наистина би изглеждало разнообразието от зеленчуци и плодове, ако няма кой да ги опрашва? Е, на тази безценна безпчелна вечеря, случила се в един от любимите ми ресторанти в София – Космос, разбрах! Богатото меню на Шеф Цеков се стопи пред очите ми и останаха само ястия, които могат да се приготвят с няколкото продукта, които ще оцелеят, ако пчелите загинат.


За да обобщя простичко – ще ядем риба, свинско и царевица…

…е може би и още някои продукт, но фактите са:

Смъртността в пчелните семейства в Европа е около 20% (доклад на Greenpeace 2013), при положение че съществуването на над 4000 зеленчука зависи от съществената „работа“ на опрашителите. Плодовитостта на близо 75% от растенията, с които се изхранваме, ще претърпи спад, ако пчелите загинат.

На снимките виждате всички онези прекрасни ястия, които хапнахме в онази вечер, но не се заблуждавайте от красотата им (вкусът беше отличен също), защото меню, в което няма плодове и зеленчуци, трудно някога ще бъде определено като здравословно. Без пчели ще се обречем на едно безкрайно еднообразие.

Като посланик на ЗЕЛЕНИТЕ ИНИЦИАТИВИ НА „ЗЕЛЕНА МРЕЖА“, искам тук да отделя специално внимание на моите топ 3 проекти, които Мастъркард подкрепят и в които аз виждам много голям смисъл и истинска положителна промяна.

1. „Най-сладкият начин да спасиш света“ е кампания на Маstercard към картодържателите на компанията да се включат в инициативата за осиновяване на кошери, която увеличава пчелните семейства на кошер с по 60 000 на година и подкрепя малки производители на истински мед през платформата istinskimed.bg . Проектът е на иновативния старт-ъп Pollenity, изобретател на интелигентно устройство за мониторинг на здравето на кошер от дистанция.

Аз осинових моя кошер точно преди около година и се радвам на чист мед всеки ден и на удовлетворението да знам, че помагам на 60 000 пчели годишно.

2. Mastercard и Банка ДСК създават първата дигитална карта на градските дървета в
България – EdnoDarvo – зелените градски съкровища и канят своите екипи и
картодържатели да подкрепят като доброволци за картографирането. За опазването на едно дърво е необходим ангажимента на целия метрополис.

3. Mastercard и Пощенска банка ще създадат „Зелена класна стая на открито“. Двете
компании и екипът на Природен парк „Витоша“ ще инвестират ресурси и усилия за
възстановяването и допълването на инфраструктурата по туристически маршрут Музей на мечката – м. Дендрариума

Още за Зелените инициативи (защото са много повече от 3) може да откриете тук.

А тук може да прочетете за мастър планът на Мастъркард да засадят 100 милиона дръвчета до 2025 година.

Малка част от безценната безпчелна вечеря може да видите тук.


За пчелите с любов,

Благичка

Блажка Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *