ПОЛЕЗНИ И ЛЕСНИ СЪВЕТИ ЗА НУЛЕВ ОТПАДЪК

Полезни и лесни съвети за нулев отпадък

Полезни и лесни съвети за нулев отпадък може да откриете в следващите няколко абзаца.

Ако постигането на нулев отпадък ви изглежда много трудно, ви предлагам да пробвате да започнете да правите някои от нещата долу.

Аз самата имах трудности в началото. Не винаги успявах да се придържам към заложените цели, но малко по-малко, до толкова свикнах, че всичко, което правех, стана естествена част от ежедневието ми. Така ще се случи и с вас. Това е като карането на колело. В началото падате и се удряте, а после го правите толкова естествено, че дори не се замисляте.

Е, може би, малко ви подведох. При постигането на нулев отпадък, ще трябва доста да се замисляте. Ежедневно, дори ежечасно. Причината е, че все още в нашия свят има твърде много възможности да направим лесния избор. И той често не е правилния.

Понякога, когато сте в магазина и искате да си купите боб, може да не предлагат насипно боб, за да си го сложите в платнена торбичка. Вероятно ще има само боб в плик. Единия вариант е да си кажете „Ох, ами ще започна от утре!“. Другият вариант е да идете в съседния магазин и там да потърсите боб насипно. Съвсем скоро ще споделя и всички магазини, в които успешно можем да пазаруваме и да се придържаме към философията за нулевия отпадък.

Най-лесното, с което аз започнах и вече много хора го правят, е:

1. Забравете найлоновите торбички! Изберете платнени такива и ви гарантирам, че за 1 месец ще спестите около 5 лв. от торбички и ако тази сума не ви впечатлява, ето какво може би ще: Помагате на околната среда и не я карате 500 години да живее с вашата найлонова торбичка.

полезни и лесни съвети

Платнените торбички ги предлагат почти навсякъде. Големите хипермаркети също имат. Може сами да си направите ваши индивидуални торбички. Аз направих много издръжливи и симпатични торби от юта за клиентите на кухнята ни. Ако искате и вие една такава торбичка, пишете ни, за да ви кажем как може да получите.

2. Вземете си бутилка за вода за многократна употреба.

Пластмасовите бутилки с минерална вода са едно от най-големите проклятия в днешния свят. Ежедневно се купуват и изхвърлят хиляди такива бутилки. Замислете се само днес колко човека видяхте с такива бутилки или колко такива бутилки си купихте вие през изминалата седмица.

Пиенето на вода е изключително важно, за да функционира организма ни пълноценно. Имаме нужда от минимум 2 литра дневно и затова най-ефективното решение, което в дългосрочен план ще ви спести и доста пари, е бутилка за филтриране на водата. Тези бутилки са вечни, нужно е само да сменяте филтъра. Може да си пълните вода от всякъде и забравяте завинаги за пластмасовите бутилки.

Ето и няколко сайта, от които може да поръчате бутилки. Това са най-масово ползваните поне от хората около мен. Аз доста време вече съм с бутилката от първия линк и съм много доволна:

https://www.vrita.net/bg/product/promociya-novata-filtrirashcha-butilka-brita-fillgo-active

https://www.orangecenter.bg/gifts?manufacturer=639682&utm_source=blog&utm_medium=post&utm_term=link4&utm_campaign=water_bottles_1307

https://www.pazaruvai-lesno.bg/za-kuhnyata/kuhnenski-prinadlezhnosti/filtrirashti-kani-i-butilki

3. Купувайте насипно

Скоро след като въведох употребата на платнените торбички, започнах да отказвам и повечето хранителни продукти, които идваха в пластмасови опаковки. Например, боб, леща, ориз – всички до преди това купувах в малките пластмасови пликове. Същото важеше и за ядките, а месото и рибата се оказаха доста голям проблем.

Но има решение. Първо, намерете си магазини, в които предлагат варива и ядки в насипен вариант. Понеже в много от тези магазини пликчетата, в които може да си пресипете съответното количество отново са найлонови, носете си малки платнени пликчета или бурканчета. В големи буркани пък молете персонала да ви слага месото, което взимате на грамаж. Ще ви гледат странно в началото. Разкажете им защо го правите и скоро ще започнат дори да ви се радват и да ви поздравяват за усилията ви.

Ето как изглежда моя шкаф у дома в момента. Има още доста потенциал за подобрение, но е добро начало. Обикновено като пазарувам, помъквам няколко от празните буркани, за да ми ги напълнят в магазина. И си имам още два само за месо и един за риба.

4. Носете си чаша за многократна употреба

Всеки ден сигурно си купувате кафе, капучино, чай или горещ шоколад от кафенето пред офиса ви или на път за работа. Подобно на бутилките за филтриране на водата и тук има лесно и много приятно решение. Носете си чаша за многократна употреба. Най-добре от материал, който е трудно чуплив. Аз например на скоро се сдобих с една чаша, която наподобява канчетата от времето на баба и дядо. Няма чупене! А колко пъти я изпусках!

 

Да си призная, изпитвам голямо удоволствие да влизам с тази чашка в някое голямо кафене и да си поръчвам да ми приготвят напитката в нея. И разбира се, винаги разказвам каква е целта на всичко това и хората се кефят.

5. Носете си храна в кутии за многократна употреба

Кутиите за многократна употреба са още едно яко нещо – подобно на чашата ви за многократна употреба. Ако обичате да готвите и ви остава време за това, слагайте си от храната и за офиса.

Ако сте от хората, които често си взимат храна за вкъщи и за офиса – не позволявайте да ви слагат храната в онези пластмасови кутии за еднократна употреба! Носете си ваши собствени кутии и помолете да ви слагат храната в тях. За заведенията това няма да е проблем. Те дори ще спестят от това ваше старание. Много заведения по света дори дават процент отстъпка, ако си носите ваши кутии и буркани (за супа, например). Ние в кухнята на Благичка също даваме отстъпка, ако храната, която взимаме сложим във ваши съдове за многократна употреба.

Имате 5 съвета. Започвайте смело да ги следвате и скоро ще усетите промяната 🙂

 

Блажка Димитрова

8 thoughts on “ПОЛЕЗНИ И ЛЕСНИ СЪВЕТИ ЗА НУЛЕВ ОТПАДЪК

 1. Добрина says:

  Привет 🙂 Интересно ми е как се справяш с проблема измерване на закупените стоки: бурканите тежат доста, а дори и най-тънките платнени торбички също. За килограм картофи няма значение, но за чай, кафе и други всеки грам може да е доста скъп.

  • Блажка Димитрова says:

   Здравей, Добрина! Винаги моля персонала да нулират везната с буркана или кутията върху нея, а след това да сложат желания от мен продукт.

 2. Божидара says:

  Привет! Супер идеи! И аз се чудя за месото и рибата, когато пазарувам в голям магазин. Имаш ли предложения за кутии/буркани за измерване на месото/рибата/каймата? А и от къде си набавяш платнените торби за насипни продукти? Аз си закупих пластмасови ( късно видя) от Амазон и вече година ги ползвам. Даже в един магазин ме попитаха ( с позитивизъм) откъде са ми :))))

  • Блажка Димитрова says:

   Божидара, здравей и извинявай за късния отговор! Конкретни предложения ти давам веднага:

   https://www.ikea.bg/cooking/Food-storage-and-organizing/Jars-and-tins/korken-27750/50213546/ – Икеа имат огромно разнообразие от кутии и буркани. Обожавам този магазин, защото дори дизайна на всичките им продукти се доближава до минимализма и философията за нулев отпадък. Този буркан е универсален. Ползвам такъв за пазаруване на брашна, ядки, меса и риба. Надписвам всеки буркан, за да не объркам някой път и да дам буркана за месо в магазина за ядки. Цената е отлична, а качеството е високо. Наличието на този буркан за мен е задължително.

   https://www.emag.bg/komplekt-kutii-za-hrana-jocca-sgyvaemi-4-br-8435253537454/pd/D83ZKDBBM/ – в тях може да пазаруваш всичко – от сирене и яйца, до сушени меса и маслини. Не задържат аромати, лесни за почистване, подходящи за съдомиялна и микровълнова, издържат на много ниски и много високи температури. Винаги си нося една такава в чантата.

   Кутии и буркани от зимнини или други продукти, които сте закупували в стъклени буркани или пластмасови (за многократна употреба) кутии. – Цедено кисело мляко от буркан; кутия маскарпоне, сладолед в кутия – всеки от тези продукти е опаковка, която може да ви влезе в чудесна употреба по време на пазар. Надпишете си всяка, за да знаете какво пазарувате в нея.

   Продължавай с опитите за намаляване на отпадъка! На линия съм за още въпроси 🙂

 3. Frances Abbott says:

  Hello, I often take my own containers when I shop in Varna, the staff in the shops are very efficient at resetting the scale without me asking. As you say at first it is looked on as a strange request to have the meat, fish and cheese etc. put in a box but they get used to you. As they sell by the kilo you will always be shopping there so that ‘s business for them. Keep up the good work everyone, example is what influences others not what we say!

  • Блажка Димитрова says:

   That’s great! Happy to hear that the change has been accepted with opened hearts from more and more people. Thank you and good luck with every small step you take <3

 4. Вера says:

  Здравейте! Случайно попаднах на тази кухня и много ми хареса. Възхищавам се на хора, особено млади, които се замислят за отпечатъка, който оставяме на планетата. И насърчавам тези, които правят макар и малки стъпки всеки ден и променят навиците си, за да живеят по – устойчив живот. Тъй като и аз съм един от тези млади хора, и аз започнах с бутилката за еднократна употреба, торбички и тн.. Интересувала съм се доста по темата и съм попадала на много проучвания, документални филми, видеа и доклади. И има един проблем, за който все повече се говори, но все пак не му е обърнато толкова внимание, колкото смятам че заслужава, в предвид важността му.. Това селскостопанската дейност. Промишленото производство на месо по актуални данни е топ замърсителят на планетата. Няма да засипвам с факти, който желае може да проучи за себе си.(препоръчвам) Но тъй като видях “ zero waste“ и ми стана интересно дали сте обърнали внимание на това, а по – горе прочетох как съветвате да се слага месо в буркани.. Смятам, че този проблем трябва да добие повече популярност, може би главната грешка е, че не се знае и се мълчи по темата. Извинявайте за дъъългото писмо 🙂 само предложение от мен, може би ще можете да обърнете внимание и на това в бъдеще. Усмивки от мен, и успех с бизнеса, дано въвлечете и мотивирате повече хора, каузата ви е страхотна!

  • Блажка Димитрова says:

   Здравей, Вера! Благодаря ти за дълготооо писмо, важно е да си казваме нещата. Знам, че местото е сред най-големите замърсители, по-конкретно червените меса. В ресторанта все още предлагаме месо, но силно насърчаваме и все повече залагаме на дни без никакви месни неща. Преди време спрях месото и започнах да натискам хора около мен да направят същото. Водя обучения често и там също засягам темата за месото и в крайна сметка приех за най-добра позиция да насърчавам хората да намалят консумацията, защото все още са много малко тези, които прегръщат идеята за окончателно спиране на месото и по-скоро я приемат за твърде крайна и се отблъскват от философията вместо да изпитат желание да я следват. Вярвам също, че ако избереш да ядеш месо, можеш отново да допринесеш положително като избираш само месо от български ферми с доказано качество и най-вече доказан начин на правилно отглеждане и третиране на тези животни. И понеже в крайна сметка не виждам бъдещето като вегетарианско за по-голямата част от населението на земята, давам съвети как да купуваме всички продукти, които масово се консумират без опаковка. Напълно подкрепям мнението ти, че трябва да се говори повече за темата с месото и малко по-малко го правим. Ще се радвам да се видим някога и да дискутираме темата задълбочено, че то си е цяла друга философия 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *