„НУЛЕВ ОТПАДЪК – БЪЛГАРИЯ“ ВЯРВА В ПРОМЯНАТА

„Нулев отпадък – България“ – новата организация, която ще се бори за изграждане на общество, което познава и прилага философията за нулевия отпадък, вече е факт.

Денят на Земята отбеляза и първото събитие на организацията. Беше вълнуващо. Беше прекрасно и аз искам мъничко да ви разкажа за този ден.

През януари за първи път пред доста голяма публика споделих за визията ми кухнята на Благичка да се превърне в първото заведение за хранене, учене и забавление с нулев отпадък в България. Идеята бе посрещната с много ентусиазъм и покрай последвалите разговори, се зароди идеята да започнем да работим на едно по-високо ниво и да покажем на повече хора какво е това изобщо и как могат да го постигнат в живота си.

Три месеца по-късно бях открила прекрасните хора, с които заедно да поемем по дългия път към промяната.

Седмицата преди 22-ри април беше напрегната, имахме доста работа по организацията на цялото събитие. В събота имахме репетиции, проверка на техниката, подготовка на храната. Кухнята на Благичка разбира се се погрижи да приготви вкусна храна, приготвена с нулев отпадък. Бар Time Out ни предоставиха цялото си пространство, защото вярват и искат да бъдат и те по-близо до нулевия отпадък. Подкрепа получихме и от винарска изба Варна и винарска изба „Манастира“. Те ни осигуриха прекрасни и ароматни вина. А част от екипа на „Нулев отпадък – България“ се погрижиха за водата по време на събитието и със собствени 10 литрови бутилки отидоха до една от софийските чешми с изворна вода и ги напълниха. И водата е супер, но за това ще пиша в следващата статия.

По време на старателно подготвената презентация разказахме за какво се борим:

Разказахме и какви са дългосрочните ни цели:

Споделихме с прекрасната ни публика на какво се базира философията за нулевия отпадък:

А на края всичко това се трансформира в една огромна сцена за споделяне. Гостите ни бяха хора, които живо се интересуваха и живееха с мисълта как да намалят отпадъците си. От кмета на Горна Малина, през учители, които изграждаха нагласи у своите ученици, до представители на бизнеса и социалната сфера. Беше вдъхновяващо. Беше толкова силно! Вълнението все още ме държи и се надявам да продължи да е така още много години.

Най-прекрасното, с което си тръгнах от събитието, бе факта, че осъзнах, че сме започнали един процес по изграждане на една общност, която наистина би могла да променя нагласи и начина на мислене и живеене на хората!

Всички снимки от събитието може да видите тук!

Блажка Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *