ДА ПЕРЕМ С НУЛЕВ ОТПАДЪК

да перем с нулев отпадък

Да перем с нулев отпадък – едно от големите предизвикателства по пътя към постигането на живот без отпадъци.

Животът с нулев отпадък е забавен! През последната година благодарение на тази философия се запознах с прекрасни хора. Открих малките магазинчета в квартала и изобщо в София, от къде си купувам продукти без опаковки, в мои собствени кутии и буркани. Дори всичко това прерасна в инициатива за основаване на Сдружение „Нулев отпадък – България“ . За това ще ви разкажа съвсем скоро много подробно.

Днес обаче искам да ви разкажа за прането. Това винаги е било голям проблем у дома. Безкрайно многото кутии за цветно, бяло и черно пране, омекотители и специални препарати за едногодишната ми дъщеря Йоана, които трябва да бъдат супер, хипер, мега хипоалергенни, защото има проблемна кожа.

Всички тези кутии освен, че заемат ужасно много място в килера, представляват и голям проблем за изхвърляне след това. Понеже по тях остават следи от самия препарат, тяхното рециклиране е по-трудно, а често може да се окаже и невъзможно.

Четох не малко по темата. На много места съветват да използваме оцет и лимонов сок. Тази комбинация е супер за премахване на петна. И изненадващо за мен, след това няма неприятен аромат. Но пък няма и някакъв приятен аромат, а аз обичам дрехите ми да миришат на свежо, но с лек полъх на море, лавандула, роза или друго.

Преди няколко дни пазарувах в един от любимите ми магазини. Там винаги откривам много готини и полезни неща, част от които мога да вземам в собствени съдове, а други са в буркани, които след това използвам цял живот или давам на баба, за да приготвя зимнината. Какво открих този път? Нещо, наречено сапунени ядки!

А ето и какво пишеше на етикета: „Сапунените ядки са напълно натурален почистващ агент, който расте по дърветата. Представляват изсушените обвивки на плодовете на сапуненото дърво, а измиващото им действие се дължи на веществото сапонин в състава им.“

Бях очарована, разбира се, малко скептична, може би, но веднага ги купих и се прибрах у дома със силното желание да пера (нещо, което до онзи момент не ми се бе случвало).

 

 

Самият пакет тежи 500 грама и според инструкциите трябва да ми стигне за около 100 пранета. Което прави по около 17 стотинки на пране! Това е прекрасно! А единственият боклук, който оставят след себе си тези сапунени ядки, е найлоновата опаковка, в която са сложени (нея може да изхвърлите в кофата за пластмаса) и хартиения етикет, който може да изхвърлите в кофата за хартия, като преди това махнете стикера с цената. Сравнено с огромните пластмасови кутии, които придружават класическите препарати за пране, това тук е направо нищо!

А сега дойде време да перем! В пакета ще откриете много малък платнен плик, в който трябва да поставите около десетина половинки от ядките. Затягате добре пликчето и го мятате в барабана на пералнята, заедно с дрехите.

 

Първия път изпрах спортния ми екип (който бе преживял една много интензивна тренировка и гарантирам ви беше доста потен и миризлив), чорапите и банския ми. Използвах само ядките, въпреки че в инструкциите препоръчваха употребата на етерично масло за аромат. Исках обаче да видя какво е само с тях. Резултатът беше идеално чисти дрехи с лек аромат на…ами просто на чисто.

Втория път използвах същите ядки от първото пране (отново според инструкциите едни и същи ядки може да използвате до 3 пъти). Този път обаче сложих доста повече дрехи като килограми, може би тройно повече, а една от дрехите беше с разни петна. Добавих и 5 капки етерично масло от лимон.

Резултатът бе много ароматни дрехи без никакви петна! Бях супер доволна! Затова и написах тази статия! Дано е била полезна и достатъчна, за да ви мотивира и вие да си купите тези сапунени ядки! А и още нещо – мъжете ви вече няма да имат оправдание коя от всички бутилки препарати да ползват, когато ги помолите те да пуснат пералнята 😀

Блажка Димитрова

5 thoughts on “ДА ПЕРЕМ С НУЛЕВ ОТПАДЪК

 1. Ирена says:

  здравейте и аз съм скептична за прането но ще опитам. А как точно и къде прибавяте етеричното масло

  • Блажка Димитрова says:

   Здравей, Ирена! Етеричното масло добавям в барабана на пералнята, направо върху дрехите, преди да започне самото пране. Успех! Вярвам, че ще ти хареса!

 2. Светла Николова says:

  Естествените етерични масла губят свойствата си над 40оС. Само синтетичните могат да имат аромат над тази температура.

  • Блажка Димитрова says:

   Благодаря за коментара! Не знаех за това. Аз пера най-често на 30 градуса, а и досега винаги след пране дрехите ухаят.

 3. Силвия says:

  Много ми бяха любопитни тези ядки, купих ги изпрах многократните памперси на бебо и бях удивена: наистина бяха изпрани, без никакви миризми, миришеха си на изпрано! Благодаря за идеята, Блажка! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *